
Modelul Type 13 a fost prima masina Bugatti. Compania a fost fondata in 1909 iar in anul 1910 a inceput productia primului Bugatti, modelul Type 13, urmata mai tarziu de modelele 15, 17, 22 si 23, compania producand până in anul 1920 435 de masini. Majoritatea modelelor produse aveau motor cu 8 supape, desi cinci modele Type 13 aveau motor cu 16 supape(câteva dintre primele produse).
Dupa Primul Razboi Mondial masina a fost adusa inapoi la viata dar, de data aceasta, avea motoare cu multi supape, ceea ce avea sa aduca faima marcii din Brescia.
Automobilul Bugatti a fost pentru prima data un prototip(Type 10) construit in subsolul cladirii lui Ettore Bugatti între 1908 și 1909, în timp ce era inginer șef la Deutz Gasmotoren Fabrik din Köln, Germania. Type 10 avea un motor monobloc cu patru cilindri in linie, cu doua supape pe cilindru. Era un design neeficient, cu un diametru de alezare de 60mm si o cursa de 100mm, pentru un motor de 1.1 litri. Motorul era pus pe o caroserie tip roadster, cu axe rigide pe ambele punti. Suspensia față era pe arcuri lamelare iar pe spate era rigida, neavand deloc arcuri. Frânele erau pe spate, pe tambur, actionate de cabluri.
După încheierea contractului cu Deutz, Ettore și-a luat familia în Type 10 și s-a îndreptat către regiunea Alsacia, pe atunci încă o parte a Imperiului German, în căutarea unei fabrici pentru a începe să producă mașina pe cont propriu. După Primul Război Mondial, Alsacia a devenit din nou o parte a Franței și, odată cu aceasta, si fabrica Bugatti.
Când si-a cosntruit noua fabrica in Molsheim, Ettore Bugatti si-a imbunatatit masina usoara propulsata prin ax cardanic. Imbunatatirile constau in un alezaj mai mare al cilindrilor, la 65mm, obtinand un total cilindree de 1.4(1368cmc). O mare imbunatatire a motorului a fost chiulasa cu 4 supape pe cilindru, una dintre primele conceputa vreodata. Motorul avea doua carburatoare Zenith si dezvolta in urma acelor imbunatatiri 30CP la o turatie de 4500, mai mult decât necesar pentru o masina de 300 kg. Noul model a primit suspensie pe arcuri pe ambele punti, ampatamentul masinii ajungand la 2 metri.
Cu toate ca arăta ca o jucarie Bugatti Type 13 a fost o masina de curse de mare succes. Viteza maxima a masinii era de 125 km/h.
Noua uzina a produs cinci exemplare din Type 13, in 1910, care s-au alaturat la Marele Premiu al Frantei, la Le Mans. Micuta Bugatti a ocupat locul II, dupa sapte ore de cursă.
Primul Razboi Mondial a determinat oprirea productiei in regiunea unde era fabrica Bugatti. Ettore Bugatti a luat doua modele Type 3 cu el si a plecat la Milano, pe durata razboiului, lasand piese pentru inca trei modele ingropate langa fabrica. Dupa razboi, Ettore Bugatti a s-a intors in Franta si a recuperat piesele ingropate, cunstruind inca 5 masini Type 3 pentru curse.