Intra in cont

Inregistrare
Ai uitat parola

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele stiri din domeniul auto si cu evenimentele istorice ale zilei!

Rasa, masina care ar putea schimba industria auto

2016-05-06 10:09:04
video: da | vizualizari: 3827

rasaSe numeste Rasa, este produsa de catre Riversimple, un producator auto din Regatul Unit specializat in autovehicule propulsate de hidrogen(hydrogen-powered fuel cell electric vehicles - FCEVs).
Rasa este un nume derivat din latinul "Tabula Rasa"(tradus din latina prin tabla stearsa, este caracterizarea intelectului uman la nastere, după empiristi) si a fost lansat ca prototip functional pe 17 februarie 2016, dupa 15 ani de cercetari. Modelul a fost desenat de catre Chris Reitz, cel care a desenat si noul Fiat 500.

In 2014 cei de la Riversimple au prezentat singurul lor produs, un "technology demonstrator", care era propulsat cu ajutorul pilei de combustie si care semana izbitor cu un autoturism.
schema pila de combustie
Schema simplificată a unei pile de combustie pe bază de hidrogen

La acea vreme, fondatorul companiei, Hugo Spowers, declara: "Am regandit furnizarea de mobilitate pornind de la o simpla coala de hartie". Pila de combustie este un sistem electrochimic care converteste energia chimica in energie electrica. Avantajele utilizarii sistemelor energetice pe baza de pile de combustie sunt: produc curent electric continuu la tensiuni scazute si intensitati medii, nu produc poluarea mediului ambiant si functioneaza fara vibratii sau zgomote, neavand elemente in miscare.
rasa
Alternativa si rivala pilei de combustie este alimentarea electrica, autoturismele astfel propulsate avand un avans considerabil, unii considerand ca viitorul auto sunt masinile electrice iar altii, cum ar fi cei de la Honda si Toyota, vazand ca viitoare propulsoare pe cele bazate pe pila de combustie.
rasa rear
Rasa are o autonomie de aproximativ 500 de kilometri cu 1.5kg de hidrogen, atingand o viteza maxima de 100 km/h, avand emisii 0. Momentan sunt doar patru statii de alimentare cu hidrogen, accesibile publicului, in Regatul Unit, dar Riversimple considera asta o problema temporara, asemanand acest fapt cu telefoanele mobile: rare la inceput iar acum sunt raspandite pe tot globul.
rasa interior
Caroseria Rasei ofera doua locuri si este realizata din fibra de carbon, ceea ce face ca greutatea sa nu depaseasca 520 de kilograme. Sistemul de propulsie are 8.5 kW si alimenteaza cu energie electrica un pachet de capacitoare(un capacitor poate fi asemanat cu un condensator electric), care alimenteaza cele patru motoare electrice aflate la fiecare roata.


Categorii articole


Inca nu sunt comentarii pentru articolul -- Rasa, masina care ar putea schimba industria auto
Fii primul care comenteaza acest articol!

Motorul Diesel

Motorul Diesel este un motor cu combustie interna, mai exact este un motor cu aprindere prin compresie, in care combustibilul se detoneaza doar prin temperatura ridicata creata de comprimarea amestecului aer-carburant, şi nu prin utilizarea unui dispozitiv auxiliar, aşa cum ar fi bujia in cazul motorului pe benzina. Motorul opereaza utilizand ciclul Diesel. Numele motorului a fost dat dupa inginerul german Rudolf Diesel la sugestia sotiei sale Martha Diesel, care in 1895 il sfatuieşte cu: Nenn

Primele automobile fabricate in Romania

Istoria automobilului romanesc nu are, din pacate, prea multe file.Majoritatea romanilor considera Dacia ca fiind primul automobil fabricat in Romania. Unii stiu ca la sfarsitul anilor 1930 au fost asamblate in Bucuresti automobile Ford.Putini stiu insa ca in urma cu aproape 90 de ani, in 1908 lua fiinta la Arad fabrica de automobile MARTA. Din multitudinea de firme auto aparute in Europa Centrala, inaintea Primului Razboi Mondial, doar cateva au mai rezistat pana in zilele noastre:Steyr, Austro-Daimler, Puch, Raba, Pra