Intra in cont

Inregistrare
Ai uitat parola

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele stiri din domeniul auto si cu evenimentele istorice ale zilei!

Lamborghini LM002

2016-04-27 16:30:36
video: da | vizualizari: 4177

lamborghini lm002Lamborghini LM002 este un SUV care a fost construit intre anii 1986 si 1993. Masina a fost lansata in anul 1986 la Brussels Auto Show iar la acea data, pentru lumea auto, a fost ca un cutremur de mare amploare. LM002 era ceva neobisnuit pentru Lamborghini care, in acea perioda, era foarte cunoscuta pentru masinile sale sport si de inalta performanta. LM002 a fost, deasemenea, prima masina cu tractiune integrala produsa de Lamborghini.

Lamborghini a produs primul sau vehicul militar, un prototip cu nume de cod Cheetah, in 1977. Autovehiculul a fost proiectat cu speranta ca va fi vandut companiilor industria exploatarii petrolului. Modelul original era motorizat de un V8 produs de Chrysler, montat in spate. Singurul prototip finisat nu a fost niciodata testat de catre armata Statelor Unite ci doar prezentat de cel care l-a proiectat, Rodney Pharis. A fost vandut mai tarziu catre Teeledyne Continental Motors si se pare ca inca se afla in Statele Unite.
lamborghini cheetah
Acest fapt a determinat compania Lamborghini sa dezvolte modelul LM001, similar cu Cheetah, doar ca era motizat de un V8 de la AMC(American Motors Corporation), un producator american de automobile, fondat in 1954 si cumparat in anul 1987 de catre Chrysler(in acea perioada AMC a fost redenumit Eagle). AMC producea in acea perioada si autovehicule militare.
lamborghini lm001
In final Lamborghini a constatat ca motorul montat in spate cauza multe probleme de manevrabilitate, caracteristice modelelor offroad, si modelul LM002 a fost construit pe un sasiu nou, mutandu-se motorul, de data aceasta un V12 de 5167 cmc produs de Lamborghini, in fata. Dupa multe teste si modificari ale prototipului, acesta a primit un numar de serie si a devenit primul LM002. Asa cum am scris mai sus, modelul de productie a fost lansat la Salonul Auto de la Bruxelles, in 1986, unde a fost poreclit Rambo-Lambo.
lamborghini lm02
Modelele civile aveau in dotare pachet lux care includea full piele, geamuri colorate actionate electric. aer conditionat si un sistem audio stereo montat intr-un locas din plafon. Pentru a fi incaltata masina, cei de la Lamborghini au apelat la firma Pirelli, care a creat modelul Pirelli Scorpion, cu proiectare run-flat. Acestea au fost create special pentru modelul LM si erau oferite doua variante: una pentru folosinta mixta si cealalta creata special pentru a fi folosita doar pe nisip. Cauciucurile puteau rula run-flat fara probleme si puteau circula prin cadura desertului cu LM-ul incarcat si la o viteza moderata. LM002 avea un rezervor de combustibil de 290 litri. Pentru cei care doreau mai multa putere, LM002 putea fi echipat cu motorul L804, de 7.2 litri, V12, motor gasit cel mai des pe barcile de curse din Clasa 1.
race boat class 1
In 1988 LM002 a fost trimis unei echipe speciale de ingineri cu intentia de a o face capabila sa participe la Raliul Paris-Dakar. Acestia au "dezbracat-o" de echipamentul care nu era necesar pentru a o usura, i-au pus alta suspensie, au modificat motorul care ulterior furniza 600CP, au adaugat o protectie full roll cage, geamuri din plexiglas si echipament GPS. Finantarea proiectului a fost retrasa inainte ca modelul sa intre in competitia vizata, cu toate ca modelul a participat la Raliul Faraonilor din Egipt si la altul in Grecia, in ambele fiind condus de catre Sandro Munari.

Pe 18 Iulie 2004, la o baza militara de langa Baqubah, membri ai armatei americane au folosit un Lamborghini LM002, care apartinea lui Uday Hussein(fiul cel mare al lui Saddam Hussein), pentru a simula efectele unei bombe asupra unei masini de teren. De asemenea LM002 a aparut si in filmul Fast and Furious din 2009.
lamborghini lm002 fast and furious


Citeste si istoria marcii LAMBORGHINI

Categorii articole


Inca nu sunt comentarii pentru articolul -- Lamborghini LM002
Fii primul care comenteaza acest articol!

Marci auto

Primele automobile fabricate in Romania

Istoria automobilului romanesc nu are, din pacate, prea multe file.Majoritatea romanilor considera Dacia ca fiind primul automobil fabricat in Romania. Unii stiu ca la sfarsitul anilor 1930 au fost asamblate in Bucuresti automobile Ford.Putini stiu insa ca in urma cu aproape 90 de ani, in 1908 lua fiinta la Arad fabrica de automobile MARTA. Din multitudinea de firme auto aparute in Europa Centrala, inaintea Primului Razboi Mondial, doar cateva au mai rezistat pana in zilele noastre:Steyr, Austro-Daimler, Puch, Raba, Pra

Istoria masinilor electrice

Intre anii 1832 si 1839 ( un se stie anul exact), Robert Anderson al Scotiei a inventat primul mijloc de transport electric. Un autovehicul electric, la scara mica a fost proiectat de de Profesorul Stratingh al Groningen, Olanda si a fost construit de asistentul sau Christopher Becker in 1835. Autovehicule electrice practice au fost inventate de americanii Thomas Davenport si Scotsmen Robert Davidson in jurul anului 1842. Ambii inventatori au fost primii ce au folosit baterii nereincarcabile. Francezul Gaston Plan