Intra in cont

Inregistrare
Ai uitat parola

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele stiri din domeniul auto si cu evenimentele istorice ale zilei!

Nicolas-Joseph-Cugnot - biografie

Nu 8 Vizualizari: 18115

Nicolas-Joseph-CugnotNicolas-Joseph Cugnot (26 februarie 1725 - 2 octombrie 1804) a fost un inventator francez. El a construit primul vehicul autopropuls.
Aceasta afirmatie este contestata de unele surse, cu toate acestea, se sugereaza ca Ferdinand Verbiest, un membru al unei misiuni iezuite din China, se poate sa fi fost primul care a construit o masina  in jurul anului 1672.
Cugnot sa nascut in Void-Vacon, Lorena, (in prezent departamentul Meuse), Franta.
El s-a antrenat ca un inginer militar.
El s-a experimentat lucrand cu modele avand motoare cu abur pentru armata franceza, destinate pentru a transporta tunuri, incepând din 1765.
Cugnot a fost unul dintre primii care au reusit sa faca un dispozitiv pentru convertirea miscarii unui  piston  in miscare de rotatie prin intermediul unui aranjament cu clichet.
O mica versiune a masinariei sale cu trei roti numita "fardier a vapeur" a functionat in 1769.Un fardier era o constructie uriasa pe doua roti, trasa de cai, folosita pentru a transporta echipamentele foarte grele.
In anul urmator, o versiune completa a "fardier-ului" cu aburi a fost construita pentru a transporta 4 tone si avea o viteza de 7.8km/h, o performanta care nu se realizase pana atunci.
Vehiculul, care cantarea aproximativ 2.5 tone, avea 2 roti in partea din spate si una in fata, unde in mod normal trebuia sa fie caii.Roata din fata sustinea cazanul pentru fierbere si mecanismul de directie.
Vehiculul s-a dovedit a fi foarte instabil, ca urmare a proastei distributiia greutatii - care ar fi fost un dezavantaj serios  acesta fiind destinat sa poata traversa teren accidentat si de a urca dealuri abrupte.
In 1771, al doilea vehicul se spune ca a iesit de sub control si a daramat o parte dintr-un zid(se spune ca acesta a fost primul accident auto).
Dupa cateva incercari, proiectul a fost abandonat si experimantul cu vehicule mecanice al Armatei Franceze a fost abandonat.
In timpul Revolutiei Franceze, fondurile lui Cugnot au fost retrase in 1789, si inventatorul a plecat in exil, la Bruxelles, unde a trait in saracie.
La scurt timp inainte de moartea sa, el a fost invitat inapoi in Franta de catre Napoleon Bonaparte si Nicolas-Joseph Cugnot s-a intors la Paris, unde a murit la 2 octombrie 1804.


Personalitati auto

Categorii articole

Inca nu sunt comentarii pentru articolul -- Nicolas-Joseph-Cugnot
Fii primul care comenteaza acest articol!

Primele automobile fabricate in Romania

Istoria automobilului romanesc nu are, din pacate, prea multe file.Majoritatea romanilor considera Dacia ca fiind primul automobil fabricat in Romania. Unii stiu ca la sfarsitul anilor 1930 au fost asamblate in Bucuresti automobile Ford.Putini stiu insa ca in urma cu aproape 90 de ani, in 1908 lua fiinta la Arad fabrica de automobile MARTA. Din multitudinea de firme auto aparute in Europa Centrala, inaintea Primului Razboi Mondial, doar cateva au mai rezistat pana in zilele noastre:Steyr, Austro-Daimler, Puch, Raba, Pra

Inceputurile liniilor de asamblare auto

Inceputurile liniei de asamblare. Pe la inceputurile anilor 1900, masinile pe benzina au inceput sa depaseasca in vanzari celelalte autoturisme. Piata pentru automobile economice crestea si nevoia pentru productia industriala isi facea simtita prezenta. Primi fabricanti de autoturisme a fost Franta : Panhard & Levassor (1889) si peugeot ( 1891). Prin fabricanti de autovehicule ne referim la constructori ai intregului vehicul pentru vanzare si nu doar la inventatorii motoarelor ce au experimentat doar pent