Intra in cont

Inregistrare
Ai uitat parola

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele stiri din domeniul auto si cu evenimentele istorice ale zilei!

Nicolas-Joseph-Cugnot - biografie

Nu 8 Vizualizari: 18320

Nicolas-Joseph-CugnotNicolas-Joseph Cugnot (26 februarie 1725 - 2 octombrie 1804) a fost un inventator francez. El a construit primul vehicul autopropuls.
Aceasta afirmatie este contestata de unele surse, cu toate acestea, se sugereaza ca Ferdinand Verbiest, un membru al unei misiuni iezuite din China, se poate sa fi fost primul care a construit o masina  in jurul anului 1672.
Cugnot sa nascut in Void-Vacon, Lorena, (in prezent departamentul Meuse), Franta.
El s-a antrenat ca un inginer militar.
El s-a experimentat lucrand cu modele avand motoare cu abur pentru armata franceza, destinate pentru a transporta tunuri, incepând din 1765.
Cugnot a fost unul dintre primii care au reusit sa faca un dispozitiv pentru convertirea miscarii unui  piston  in miscare de rotatie prin intermediul unui aranjament cu clichet.
O mica versiune a masinariei sale cu trei roti numita "fardier a vapeur" a functionat in 1769.Un fardier era o constructie uriasa pe doua roti, trasa de cai, folosita pentru a transporta echipamentele foarte grele.
In anul urmator, o versiune completa a "fardier-ului" cu aburi a fost construita pentru a transporta 4 tone si avea o viteza de 7.8km/h, o performanta care nu se realizase pana atunci.
Vehiculul, care cantarea aproximativ 2.5 tone, avea 2 roti in partea din spate si una in fata, unde in mod normal trebuia sa fie caii.Roata din fata sustinea cazanul pentru fierbere si mecanismul de directie.
Vehiculul s-a dovedit a fi foarte instabil, ca urmare a proastei distributiia greutatii - care ar fi fost un dezavantaj serios  acesta fiind destinat sa poata traversa teren accidentat si de a urca dealuri abrupte.
In 1771, al doilea vehicul se spune ca a iesit de sub control si a daramat o parte dintr-un zid(se spune ca acesta a fost primul accident auto).
Dupa cateva incercari, proiectul a fost abandonat si experimantul cu vehicule mecanice al Armatei Franceze a fost abandonat.
In timpul Revolutiei Franceze, fondurile lui Cugnot au fost retrase in 1789, si inventatorul a plecat in exil, la Bruxelles, unde a trait in saracie.
La scurt timp inainte de moartea sa, el a fost invitat inapoi in Franta de catre Napoleon Bonaparte si Nicolas-Joseph Cugnot s-a intors la Paris, unde a murit la 2 octombrie 1804.


Personalitati auto

Categorii articole

Inca nu sunt comentarii pentru articolul -- Nicolas-Joseph-Cugnot
Fii primul care comenteaza acest articol!

Istoria formulei 3000

Seriile GP2 sunt mai degraba o competitie "tanara" in cursele open-wheel, dar conceptul sau a fost implementat cu multi ani inainte ca, campionatul sa se prezinte in formatul curent. Stramosul Gp2 este faimosul Campionat Formula 3000, ce a fost creat de FIA ( Federatia internationala de automobile) in 1985 ca o confruntare finala pentru soferii ce vroiau sa intre in Formula 1. A fost calea perfecta de a face tranzitia din competitiile nationale de formule in cea mai importanta compet

Istoria masinilor electrice

Intre anii 1832 si 1839 ( un se stie anul exact), Robert Anderson al Scotiei a inventat primul mijloc de transport electric. Un autovehicul electric, la scara mica a fost proiectat de de Profesorul Stratingh al Groningen, Olanda si a fost construit de asistentul sau Christopher Becker in 1835. Autovehicule electrice practice au fost inventate de americanii Thomas Davenport si Scotsmen Robert Davidson in jurul anului 1842. Ambii inventatori au fost primii ce au folosit baterii nereincarcabile. Francezul Gaston Plan