Intra in cont

Inregistrare
Ai uitat parola

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele stiri din domeniul auto si cu evenimentele istorice ale zilei!

Giovanni-Agnelli - biografie

Nu 8 Vizualizari: 19360

Giovanni-AgnelliFamilia Agnelli este una dintre cele mai importante familii ale capitalismului italian. Giovanni Agnelli a fost si este figura centrala a acestei familii. Cavaler al Marii Cruci OMRI - titlu de merit in Italia -, Gianni Agnelli asa cum mai este cunoscut, a fost un industrias italian, care si-a creat un renume devenind principalul actionar al producatorului auto Fiat. Ca sef la Fiat, Agnelli, nascut in 1921 si decedat in 2003, controla 4,4% din PIB-ul Italiei, 3,1% din forta industriala si 16,5% din totalul investitiilor industriale in cercetare. Sub conducerea sa Fiat a devenit cel mai important producator auto din Italia si unul dintre cei mai mari din Europa. Ca figura publica, Agnelli a fost de asemenea cunoscut la nivel mondial pentru simtul modei, impecabil desi usor excentric, care a influentat atat moda pentru femei, cat si pe cea pentru barbati in Italia si la nivel international. Revista Esquire l-a numit post-mortem unul dintre cei mai bine imbracati barbati ai tuturor timpurilor.
La aproape sapte ani dupa moartea lui Gianni Agnelli, o disputa la baza careia a stat averea unuia dintre cei mai importanti oameni de la Fiat a alimentat tensiuni si a atras atentia unei natiuni care candva l-a considerat pe acesta regele sau neoficial. 
Elkann, in varsta de 33 de ani, numit vicepresedinte al Fiat in 2004, a reusit sa se impuna ca fata noii generatii a familiei Agnelli, care nu doreste sa amestece problemele de familie cu cele de afaceri. Spre deosebire de mondenul sau bunic, Elkann este o persoana cumpatata, care isi masoara cuvintele in public si care prefera sa stea departe de lumina reflectoarelor.
Sub conducerea lui Elkann - care s-a nascut la New York, a crescut in Marea Britanie, Franta, Brazilia si Italia - familia a consolidat un lant de companii utilizate candva pentru a controla Fiat, motorul averii Agnelli si le-a unit sub umbrela unei singure companii de investitii - Exor.
La Fiat, Elkann i-a oferit directorului executiv, Sergio Marchionne, libertatea de miscare necesara pentru a indrazni sa patrunda pe piata americana, unde a preluat un pachet de actiuni in cadrul producatorului auto Chrysler, din Detroit.
"Aceasta este o era complet noua pentru familie", a spus Sergio Chiamparino, primarul orasului Torino.
Chiamparino mai adauga ca situatia a fost pusa sub lupa de mass-media, care a dus situatia la extrem. Procesul Agnelli "nu este un subiect pe care oamenii il discuta la bar. Ei vorbesc despre Marchionne care este la Detroit si se va intoarce de acolo cu locuri de munca".
Analistii spun ca procesul se interpune in calea incercarii lui Elkann de a restructura afacerea familiei. In primul rand, procesul intentat de mama sa si acuzatiile acesteia, desi nu il implicau nominal, l-au prins la mijloc in aceasta situatie.
Gabetti si Grande Stevens sunt membri ai consiliului director al Exor si continua sa fie consilierii lui Elkann presedintele Exor.


Personalitati auto

Categorii articole

Inca nu sunt comentarii pentru articolul -- Giovanni-Agnelli
Fii primul care comenteaza acest articol!

Inceputurile liniilor de asamblare auto

Inceputurile liniei de asamblare. Pe la inceputurile anilor 1900, masinile pe benzina au inceput sa depaseasca in vanzari celelalte autoturisme. Piata pentru automobile economice crestea si nevoia pentru productia industriala isi facea simtita prezenta. Primi fabricanti de autoturisme a fost Franta : Panhard & Levassor (1889) si peugeot ( 1891). Prin fabricanti de autovehicule ne referim la constructori ai intregului vehicul pentru vanzare si nu doar la inventatorii motoarelor ce au experimentat doar pent

Motorul Diesel

Motorul Diesel este un motor cu combustie interna, mai exact este un motor cu aprindere prin compresie, in care combustibilul se detoneaza doar prin temperatura ridicata creata de comprimarea amestecului aer-carburant, şi nu prin utilizarea unui dispozitiv auxiliar, aşa cum ar fi bujia in cazul motorului pe benzina. Motorul opereaza utilizand ciclul Diesel. Numele motorului a fost dat dupa inginerul german Rudolf Diesel la sugestia sotiei sale Martha Diesel, care in 1895 il sfatuieşte cu: Nenn