Intra in cont

Inregistrare
Ai uitat parola

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele stiri din domeniul auto si cu evenimentele istorice ale zilei!

Giovanni-Agnelli - biografie

Nu 8 Vizualizari: 19171

Giovanni-AgnelliFamilia Agnelli este una dintre cele mai importante familii ale capitalismului italian. Giovanni Agnelli a fost si este figura centrala a acestei familii. Cavaler al Marii Cruci OMRI - titlu de merit in Italia -, Gianni Agnelli asa cum mai este cunoscut, a fost un industrias italian, care si-a creat un renume devenind principalul actionar al producatorului auto Fiat. Ca sef la Fiat, Agnelli, nascut in 1921 si decedat in 2003, controla 4,4% din PIB-ul Italiei, 3,1% din forta industriala si 16,5% din totalul investitiilor industriale in cercetare. Sub conducerea sa Fiat a devenit cel mai important producator auto din Italia si unul dintre cei mai mari din Europa. Ca figura publica, Agnelli a fost de asemenea cunoscut la nivel mondial pentru simtul modei, impecabil desi usor excentric, care a influentat atat moda pentru femei, cat si pe cea pentru barbati in Italia si la nivel international. Revista Esquire l-a numit post-mortem unul dintre cei mai bine imbracati barbati ai tuturor timpurilor.
La aproape sapte ani dupa moartea lui Gianni Agnelli, o disputa la baza careia a stat averea unuia dintre cei mai importanti oameni de la Fiat a alimentat tensiuni si a atras atentia unei natiuni care candva l-a considerat pe acesta regele sau neoficial. 
Elkann, in varsta de 33 de ani, numit vicepresedinte al Fiat in 2004, a reusit sa se impuna ca fata noii generatii a familiei Agnelli, care nu doreste sa amestece problemele de familie cu cele de afaceri. Spre deosebire de mondenul sau bunic, Elkann este o persoana cumpatata, care isi masoara cuvintele in public si care prefera sa stea departe de lumina reflectoarelor.
Sub conducerea lui Elkann - care s-a nascut la New York, a crescut in Marea Britanie, Franta, Brazilia si Italia - familia a consolidat un lant de companii utilizate candva pentru a controla Fiat, motorul averii Agnelli si le-a unit sub umbrela unei singure companii de investitii - Exor.
La Fiat, Elkann i-a oferit directorului executiv, Sergio Marchionne, libertatea de miscare necesara pentru a indrazni sa patrunda pe piata americana, unde a preluat un pachet de actiuni in cadrul producatorului auto Chrysler, din Detroit.
"Aceasta este o era complet noua pentru familie", a spus Sergio Chiamparino, primarul orasului Torino.
Chiamparino mai adauga ca situatia a fost pusa sub lupa de mass-media, care a dus situatia la extrem. Procesul Agnelli "nu este un subiect pe care oamenii il discuta la bar. Ei vorbesc despre Marchionne care este la Detroit si se va intoarce de acolo cu locuri de munca".
Analistii spun ca procesul se interpune in calea incercarii lui Elkann de a restructura afacerea familiei. In primul rand, procesul intentat de mama sa si acuzatiile acesteia, desi nu il implicau nominal, l-au prins la mijloc in aceasta situatie.
Gabetti si Grande Stevens sunt membri ai consiliului director al Exor si continua sa fie consilierii lui Elkann presedintele Exor.


Personalitati auto

Categorii articole

Inca nu sunt comentarii pentru articolul -- Giovanni-Agnelli
Fii primul care comenteaza acest articol!

Istoria formulei 3000

Seriile GP2 sunt mai degraba o competitie "tanara" in cursele open-wheel, dar conceptul sau a fost implementat cu multi ani inainte ca, campionatul sa se prezinte in formatul curent. Stramosul Gp2 este faimosul Campionat Formula 3000, ce a fost creat de FIA ( Federatia internationala de automobile) in 1985 ca o confruntare finala pentru soferii ce vroiau sa intre in Formula 1. A fost calea perfecta de a face tranzitia din competitiile nationale de formule in cea mai importanta compet

Istoria masinilor electrice

Intre anii 1832 si 1839 ( un se stie anul exact), Robert Anderson al Scotiei a inventat primul mijloc de transport electric. Un autovehicul electric, la scara mica a fost proiectat de de Profesorul Stratingh al Groningen, Olanda si a fost construit de asistentul sau Christopher Becker in 1835. Autovehicule electrice practice au fost inventate de americanii Thomas Davenport si Scotsmen Robert Davidson in jurul anului 1842. Ambii inventatori au fost primii ce au folosit baterii nereincarcabile. Francezul Gaston Plan