Intra in cont

Inregistrare
Ai uitat parola

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele stiri din domeniul auto si cu evenimentele istorice ale zilei!

Aurel-Persu - biografie

Nu 8 Vizualizari: 36484

Aurel-PersuAurel Persu, nascut pe 26 Decembrie 1890, decedat pe 5 Mai 1977, a fost un inginer mecanic roman, constructorul primului autovehicul cu profil aerodinamic din lume.
A urmat Scoala Superioara Tehnica din Berlin-Charlottenburg, absolvind Sectia Mecanica in 1913, ca sef de promotie. In 1914 a fost medaliat de Ministerul Instructiunii Publice din Germania pentru un studiu deosebit in domeniul comportarii navelor in spatiul cosmic.

A imaginat si construit primul automobil aerodinamic din lume pe care il vedem si astazi la Muzeul National Tehnic Dimitrie Leonida din Bucuresti.
Inventia care l-a facut celebru a fost un „Automobil de forma aerodinamica cu patru roti montate inauntrul formei aerodinamice”. Brevetul a fost obtinut in Germania la 19 septembrie 1924, cererea de brevetare fiind adresata la 13 noiembrie 1922.

Dupa multe calcule si experimente de laborator, el a ajuns la concluzia ca forma ideala a unui automobil, a unui vehicul in miscare, este forma picaturii de apa in cadere, forma aerodinamica ideala. El a ajuns la coeficienti aerodinamici de 0,22 care si azi sint greu de atins. A construit automobilul in perioada 1922-1924, cu bani proprii, in Germania.

Caroseria a fost construita la diverse ateliere din Berlin. Automobilul este dotat cu frane pe saboti, care actioneaza doar pe rotile din spate. Datorita distantei reduse dintre rotile din spate, inventatorul a renuntat la diferential in transmisie. Motorul tip A-G f Automobilbau Berlin, este cu ardere interna si cu aprindere prin scanteie; are 4 cilindri in linie, o putere 6/20 P.S., alezajul 64 mm, cursa 110 mm si cilindreea 1400 cm.c. Cutia de viteze este de aceeasi fabricatie ca si motorul, iar demaratorul este produs de firma Eisemann, tipul MKI-12, nr.14328. Magnetoul are aceeasi fabricatie, iar carburatorul este produs de firma Arthur Haendler Co. Berlin.

Aurel Persu a adus automobilul in Romania, parcurgand cu el peste 120.000 km, cu o viteza maxima de circa 80 km pe ora. Datorita lipsei diferentialului putea lua viraje foarte stranse cu 60 km pe ora in deplina siguranta. Persu a donat automobilul, in stare de functionare, Muzeului National Tehnic „Dimitrie Leonida” in anul 1969. In prezent, el nu mai functioneaza, iar caroseria este deteriorata. Desi automobilul nu a fost realizat in serie, uzinele Ford si General Motors au solicitat cumpararea brevetului, fara a garanta insa si construirea acestuia. Acest fapt l-a determinat pe inventator sa refuze propunerea.
in tara a fost conferentiar la Scoala Politehnica iar din 1938 director general la Fabrica de avioane I.A.R. Brasov. A iesit la pensie in 1950, dar a continuat sa lucreze la Institutul de Documentare Tehnica din Bucuresti.
In volumul intitulat "Automobile aerodinamice in Europa si in Statele Unite", este un capitol dedicat inginerului roman, care incepea astfel: "Si Romania a avut un specialist in aerodinamica, un stralucit inginer care trebuie de mult trecut in randurile elitei mondiale a tehinicienilor. Numele mui este Aurel Persu."
Realizata in conditii grafice exceptionale si tiparita pe hertie velina, cartea a aparul in anul 1982, sub ingrijirea editurii Kohlhammer din Stuttgart. In vremea aceea, numele Persu fusese sters din literatura publicata in Romania.Cenzura comunista l-a pedepsit pentru atitudinea lui intransigenta, pentru faptul ca a refuzat sa accepte orice forma de colaborare.Meritele lui au trebuit sa fie redescoperite in strainatate si cinstite cum se cuvine.Volumul enciclopedic respectiv a aparut in doua limbi de circulatie internationala:germana si engleza.


Personalitati auto

Categorii articole

2 comentarii pentru articolul -- Aurel-Persu
 • avatar
  Reg Winstone 2012-04-28 21:08:20

  Hello

  Please excuse my writing in English, but I would value your help in finding a Romanian automobile historian who knows the full story of Aurel Persu

 • avatar
  monica 2012-09-16 21:35:19

  SUNT MANDRA CA SUNT ROMANCA !

Primele automobile fabricate in Romania

Istoria automobilului romanesc nu are, din pacate, prea multe file.Majoritatea romanilor considera Dacia ca fiind primul automobil fabricat in Romania. Unii stiu ca la sfarsitul anilor 1930 au fost asamblate in Bucuresti automobile Ford.Putini stiu insa ca in urma cu aproape 90 de ani, in 1908 lua fiinta la Arad fabrica de automobile MARTA. Din multitudinea de firme auto aparute in Europa Centrala, inaintea Primului Razboi Mondial, doar cateva au mai rezistat pana in zilele noastre:Steyr, Austro-Daimler, Puch, Raba, Pra

Motorul Diesel

Motorul Diesel este un motor cu combustie interna, mai exact este un motor cu aprindere prin compresie, in care combustibilul se detoneaza doar prin temperatura ridicata creata de comprimarea amestecului aer-carburant, şi nu prin utilizarea unui dispozitiv auxiliar, aşa cum ar fi bujia in cazul motorului pe benzina. Motorul opereaza utilizand ciclul Diesel. Numele motorului a fost dat dupa inginerul german Rudolf Diesel la sugestia sotiei sale Martha Diesel, care in 1895 il sfatuieşte cu: Nenn