Intra in cont

Inregistrare
Ai uitat parola

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele stiri din domeniul auto si cu evenimentele istorice ale zilei!

Inceputurile liniilor de asamblare auto

2010-04-16
Vizualizari: 28549

Inceputurile liniei de asamblare.

Pe la inceputurile anilor 1900, masinile pe benzina au inceput sa depaseasca in vanzari celelalte autoturisme. Piata pentru automobile economice crestea si nevoia pentru productia industriala isi facea simtita prezenta.
Primi fabricanti de autoturisme a fost Franta : Panhard & Levassor (1889) si peugeot ( 1891). Prin fabricanti de autovehicule ne referim la constructori ai intregului vehicul pentru vanzare si nu doar la inventatorii motoarelor ce au experimentat doar pentru a-si testa motoarele - Daimler si Benz au inceput astfel, inainte sa devina constructori de automobile in toata regula si si-au facut primii bani licentiandu-si patentele si vanzandu-si motoarele catre fabricantii de autovehicule.

Rene Panhard si Emile Levassor

Rene Panhard si Emile Levassor erau parteneri in afacerile utilajelor de prelucrare a lemnului, cand au hotarat sa devina fabricanti de automobile. Au construit primul automobil in 1890 folosind un motor Daimler. Edouard Sarazin, ce detinea drepturile de autor pentru patentul Daimler in Franta, a infiintat echipa. (Inregistrarea unui patent inseamna ca platesti un comision si ai dreptul sa construiesti si sa folosesti inventia cuiva pentru a obtine profit - In acest caz Sarazin a avut dreptul sa construiasca si sa vanda motoare Daimler in Franta. Partenerii nu numai ca au fabricat automobilele dar au si adus imbunatatiri caroseriei.

Panhard-Levassor au construit autovehicule cu pedala de ambreiaj, transmisie pe lant ce tine pana la cutia de viteza si un radiator frontal.Levassor a fost pri mul designer ce a mutat motorul in fata autovehicului si a folosit sablonul cu roata de rezerva. Acest design a fost cunoscut ca si Systeme Panhard si rapid a devenit modelul standard pentru toate masinile deoarece a conferit un echilibru mai bun si manevrabilitate imbunatatita. Lui Panhard si Levassor le mai este atribuita si inventia transmisiei moderne - instalate in  modelul din 1895 Panhard.

Panhard si Levassor au impartit drepturile de autor pentru motoarele Daimler cu Armand Peugot. O masina Peugot avea sa castige prima cursa de masini tinuta in Franta, fapt ce i-a adus lui Peugot publicitate si a crescut vanzarile de masini. Ironic, in cursa "Paris spre Marseille" din 1897 a avut loc un accident tragic, omorandu-l pe Levassor.
In urma cu ceva timp, fabricantii francezi nu isi standardizasera modelele autovehiculelor - fiecare masina era diferita de cealalta. Prima masina standardizata a fost construita in 1894, si anume Benz Velo. 134,000 de autovehicule Velo au fost construite in 1895.

Charles si Frank Duryea

Primii constructori de vehicule propulsate cu ajutorul benzinei ai Americii, au fost Charles si Frank Duryea. Fratii erau constructori de biciclete ce devenisera interesati in motoarele pe benzina si automobile si au construit primul vehicul motorizat in 1893, in Springfield, Massachusetts. Pana in 1896, Compania Duryea Motor Wagon vandusera 13 modele de Duryea, o limuzina foarte scumpa, ce a ramas in productie pana in anii 1920.

Duryea Motor Wagon

Primul automobil produs in masa, in Statele unite a fost in anul 1901, Curved Dash Oldsmobile, construit de constructorul de automobile american Ransome Eli Olds (1864 - 1950). Olds a inventat conceptul de baza al liniei de asamblare si a inceput industria de automobile in Detroit. Prima data a inceput sa construiasca motoare pe aburi si benzina cu tatal sau, Pliny Fisk Olds, in Lansing, Michigan in anul 1885. Olds a schitat prima masina propulsata pe abur in 1887. In 1899, cu ajutorul unei experiente mari in lucrurl cu motoarele pe benzina, Olds s-a mutat in Detroit pentru a incepe Atelierul Olds Motor,  si productia masinilor low-cost. Acesta a produs 425 "Curved Dash Olds" in 1901 si a fost principalul constructor auto american intre anii 1901 - 1904.


Henry Ford

Constructorul de automobile american, Henry Ford (1863 - 1947) a inventat o linie de asamblare imbunatatita si a instalat prima linie transportoare pe baza de curele in fabrica sa de automobile din Ford Highland Park , uzina Michigan, prin anii 1913-1914. Linia de asamblare a redus costurile de productie pentru vehicule reducand timpul de asamblare. Faimosul model T, a lui Ford a fost asamblat in 93 minute. Ford a construit prima masina, numita " Quadricycle ", in Iunie 1896. Totusi, succesul a sosit dupa ce a infiintat Compania Ford Motor, in 1903. Aceasta a fost a treia masina construita de companie folosind schitele sale. Acesta a introdus Modelul T in 1908 si a fost un real succes, Ford devenind cel mai mare constructor de autovehicule din lume. Pana in 1927, 15 milioane de autoturisme Model T fusesera construite.

O alta batalie a patentelor castigata de Henry Ford a fost cea in fata lui George B. Selden. Selden, care nu a construit nici un automobol, detinea un patent pentru " road engine", la momentul acela Selden era platit regeste de catre toti fabricantii Americani. Ford i-a rasturnat patentul lui Selden si a deschis piata de automobile americana pentru construirea de masini ieftine.


Categorii articole

Inca nu sunt comentarii pentru articolul -- Inceputurile liniilor de asamblare auto
Fii primul care comenteaza acest articol!

Citeste si urmatoarele stiri auto

Column One

Is simply dummy text of the printing and consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi.

Column Two

Is simply dummy text of the printing and consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi.

Column Three

Is simply dummy text of the printing and consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi.

Marci auto

Inceputurile liniilor de asamblare auto

Inceputurile liniei de asamblare. Pe la inceputurile anilor 1900, masinile pe benzina au inceput sa depaseasca in vanzari celelalte autoturisme. Piata pentru automobile economice crestea si nevoia pentru productia industriala isi facea simtita prezenta. Primi fabricanti de autoturisme a fost Franta : Panhard & Levassor (1889) si peugeot ( 1891). Prin fabricanti de autovehicule ne referim la constructori ai intregului vehicul pentru vanzare si nu doar la inventatorii motoarelor ce au experimentat doar pent

Istoria formulei 3000

Seriile GP2 sunt mai degraba o competitie "tanara" in cursele open-wheel, dar conceptul sau a fost implementat cu multi ani inainte ca, campionatul sa se prezinte in formatul curent. Stramosul Gp2 este faimosul Campionat Formula 3000, ce a fost creat de FIA ( Federatia internationala de automobile) in 1985 ca o confruntare finala pentru soferii ce vroiau sa intre in Formula 1. A fost calea perfecta de a face tranzitia din competitiile nationale de formule in cea mai importanta compet