Intra in cont

Inregistrare
Ai uitat parola

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele stiri din domeniul auto si cu evenimentele istorice ale zilei!

Istoria marcii Suzuki

Da 8 Vizualizari: 34031

suzuki vitarasuzuki logoSuzuki Motor Corporation este o companie multinationala japoneza, care are veniturile sigure din fabricarea de automobile si motociclete. Marca Suzuki este al doisprezecelea cel mai mare producator de automobile. Are in componenta mai multi de 45 000 de oameni si este prezent in 163 de tari din lume.

Istoria corporatiei incepe cu mult timp in urma, in anul 1909, cand ia fiinta in Hamamatsu, Japonia, Suzuki Loom Works. Pentru prima oara Suzuki ajunge in atentia internationala prin producerea primei biciclete cu motor, conceputa si executata profesionist. Apoi au urmat pe rand motocicletele cu capacitate de 125 cc si mai tarziu autoturisme usoare cu capacitate cilindrica mica si realmente au revolutionat industria auto, atat in Japonia cat si in restul lumii.
Astazi numele Suzuki este binecunoscut si apreciat in intreaga lume. Autovehicule, motociclete, motoare pentru ambarcatiuni, generatoare de putere, chiar si locuinte prefabricate, toate acestea purtand emblema Suzuki, sunt recunoscute pentru constanta in calitate, originalitate si fiabilitate. Prin munca sustinuta de cercetare si dezoltare in capacitatile de productie de clasa mondiala in Yokohama si Hamamatsu, produsele evolueaza permanent, pentru a raspunde cerintelor mereu noi ale clientilor. Cu centre de fabricatie in 26 de tari compania estegata sa raspunda cerintelor viitoare si provocarilor ce apar pe piata mondiala. Istoria Suzuki are aproape 100 de ani.

Incepand din anul 1909, gama de produse a evoluat si s-a dezvoltat, incluzand autoturisme, motociclete, autoturisme de teren, motoare pentru ambarcatiuni, generatoare, constructii prefabricate. Va prezentam in continuare cateva din reperele unui secol de inovatie si dezvoltare:

1909 - In Hamamatsu, prefectura Shizuoka, Michio Suzuki infiinteaza Suzuki Loom Works.    

1920 - Prin reorganizare si capitalizare la 500.000 yeni, ia nastere Suzuki Loom Manufacturing Co., al carui presedinte este Michio Suzuki.     

1952 - In premiera mondiala este comercializata bicicleta cu motor, inventie Suzuki.


1954 - Compania isi schimba numele in Suzuki Motor Co., Ltd.     

1955 - Se lanseaza pe piata motocicleta Colleda. Se lanseaza autoturismul usor Suzulight (motor in doi timpi, 360 cc), model ce ajuta la intrarea Japoniei in era autoturismelor usoare   

1961 - Se infiinteaza Suzuki Loom Manufacturing Co., prin separarea atelierelor de productie automobile. Se lanseaza camioneta usoara Suzulight Carry.     
1962 - Suzuki castiga campionatul la clasa 50 cc, in Isle of man (Marea Britanie).     
1963 - In Los Angeles, SUA ia fiinta U.S. Suzuki Motor Corp., ca sucursala de vanzari directe.     
1965 - Se lanseaza motorul de barca D55 (motor in doi timpi, 5,5 CP). Se lanseaza modelul subcompact Suzuki Fronte 800.     
1967 - Se infiinteaza in Thailanda uzina de asamblare Thai Suzuki Motor Co. Ltd. Se lanseaza autoturismul de oras Suzuki Fronte
1968 - Se lanseaza modelul Carry Van

1970 - Se lanseaza modelul usor 4X4 Jimny (Seria LJ)
1971 - Se lanseaza motocicleta GT750.     
1973 - Se deschide in Ontario, Canada, Suzuki Canada Ltd., ca sucursala de vanzari directe.    
1974 - Se infiinteaza in Jakarta, Indonezia P.T. Suzuki Indonesia Manufacturing, joint venture pentru productia de piese de schimb. Se realizeaza patrunderea in domeniul medical, prin construirea scaunului motorizat Suzuki Motor Chair Z600. Se extindefirma  in domeniul constructiei de locuinte, prin lansarea a doua modele de locuinte prefabricate "Mini-House" si a trei tipuri de spatii de depozitare.     
1975 - In Manila, Filipine, ia fiinta Antonio Suzuki Corp., joint venture pentru productie KD si vanzari.     
1976 - Se lanseaza seria de motociclete GS.     
1977 - Se lanseaza autoturismul subcompact LJ80 4WD. Incepe exportul motocicletei GS 1000H.
1979 - Se lanseaza autoturismul de oras Alto

1980 - Se infiinteaza in Sydney, Australia, Suzuki Australia Pty. Ltd., joint venture de vanzari. Intrarea in domeniul de motoare cu destinatii generale prin fabricarea a trei modele de generatoare electrice de putere.    
1981 - Se lanseaza scuterul Gemma de 50 cc. Se semneaza intelegeri cu General Motors Corp. (SUA) si Isuzu Motors (Japonia).     
1982 - Se lanseaza motocicleta GSX 750S. Se lanseaza vehiculul 4x4 LT 125. In Karachi, Pakistan, incepe productia de autoturisme 4X4, la PAK Suzuki Motor Co. Ltd. Pentru al 7-lea an consecutiv este castigat World Road Race Grand Prix de un Suzuki la clasa 500 cc.     
1983 - Se lanseaza pe piata motocicleta RG250 Gumma, si autoturismul Cultus 1.0    
1984 - In Wanganui, Noua Zeelanda se infiinteaza Suzuki New Zealand Ltd, ca sucursala de vanzari directe KD; incepe exportul modelelor cu motoare mici catre General Motors Corp. (SUA). In Trappes, Franta, se infiinteaza Suzuki France SA, ca sucursala de vanzari directe. Se semneaza contract de asistenta tehnica si productie cu China National Aerotechnology Import & Export Beijing Corporation. Pentru al zecelea an consecutiv Suzuki castiga campionatul pilotilor la World Motocross grand Prix 125. In Happenheim, Germania, se infiinteaza Suzuki Motor Gmbh Deutschland, ca sucursala de vanzari directe.     
1985 - Se lanseaza motocicleta GSXR750, echipata cu motor cu racire cu ulei. In Avello, Spania, incepe productia de scutere. Se infiinteaza Suzuki of America Automotive Corp., ca sucursala de vanzari pentru SUA.     
1987 - In Columbia incepe productia modelului Cultus. Totalul vehiculelor exportate  pana in acest an atinge cifra de 2.000.000 de unitati.
1988 - Se lanseaza modelul 4X4 subcompact Escudo (Vitara).     
1989 - Se infiinteaza si incepe productia in Ontario uzina de productie Canada CAMI Automotive Inc. Totalul autovehiculelor produse pana in 1989 atinge cifra de 10.000.000 unitati.   

1990 - Compania isi schimba numele in Suzuki Motor Corporation.     
1991 - In Coreea incepe asistenta tehnica pentru productia de autovehicule cu Daewoo Shipbuilding & Heavy Machinery Ltd. Se lanseaza modelul de doua locuri, decapotabil - Cappuccino.     
1993 - Incepe productia si vanzarea de autoturisme la Suzuki Egypt SAE. Se semneaza contractul pentru productia de autoturisme si motociclete in China. In Esztergom, Ungaria, se inaugureaza Magyar Suzuki Corporation, uzina de productie de autoturisme. Se lanseaza modelul Wagon R. Thai Suzuki Motor Co. Ltd. totalizeaza o productie de 2.000.000 unitati.     
1994 - Se semneaza al doilea contract pentru infiintarea de capacitati de productie motociclete in China. Maruti Udyog Ltd. totalizeaza o productie de 1.000.000 unitati.     
1995 - Exportul de motociclete atinge totalul de 20.000.000 unitati. Se lanseaza modelul Baleno.     
1996 - Incepe productia de motociclete si autoturisme in Vietnam.     
1997 - Se lanseaza modelul Wagon R Wide (Wagon R+).     
1998 - Se lanseaza modelul 4X4 Grand Vitara. Suzuki si General Motors formeaza o alianta strategica. Chongqing Changan Suzuki Automobile Co. Ltd. primeste aprobarea oficiala din partea guvernului chinez pentru productia de autoturisme.     
1999 - Se lanseaza noul mini-camion Carry si mini-vanul Every. Se lanseaza modelul Wagon R+ cu motor de 1.000 cc. Productia de motociclete atinge numarul de 40.000.000 unitati. Thai Suzuki Motor Co. Ltd. incepe productia de motoare pentru ambarcatiuni. Jiangxi Change Suzuki Automobile Co. Ltd. primeste aprobarea oficiala din partea guvernului chinez pentru productia de autovehicule comerciale. Se pun bazele unei intelegeri in vederea colaborarii cu Fuji Heavy Industries Ltd.     

2000 - Productia uzinei din Sagara atinge 1.000.000 unitati. Este lansat pe piata autoturismul Ignis. Compania sarbatoreste a 80 - a aniversare. General Motors de Argentina incepe productia de autoturisme Suzuki. Se lanseaza motocicleta Grass Tracker 250 cc. Totalul vanzarilor modelului Wagon R atinge cifra de 1.300.000 unitati. Productia uzinei din Kosai atinge cifra de 10.000.000 unitati. Incepe furnizarea de echipamente de origine pentru General Motors. Suzuki achizitioneaza 2% din GM Colmotores, sucursala din Columbia a General Motors. Castiga Campionatul Mondial Grand Prix 500. Se infiinteaza Fundatia de Educatie si Cultura Suzuki. Vanzarile modelului Jimny ating cifra de 500.000 unitati.
2001 - Se lanseaza motocicleta GS 1200 SST. Este inlaturat in totalitate plumbul in procesul de vopsire pentru autovehicule si motociclete. Se lanseaza motocicleta in stil clasic American Intruder Classic 400. Se lanseaza motocicleta GSX 1400. Modelul Jimny (SJ Samurai) totalizeaza pe plan mondial un numar de 2.000.000 de unitati vandute. Se lanseaza motocicleta in stil clasic American Intruder Classic 800. Se pun bazele unei intelegeri cu Nissan Motor Co. pentru furnizarea de echipament de origine pentru autoturisme cu cilindree mica. Vanzarile pe piata japoneza pentru modelul Wagon R ating cifra de 1.500.000 de unitati. John F. Smith - Presedintele Consiliului "General Motors" - este ales membru al Consiliului Director al Suzuki Motor Corporation.     
2002: se pune in vanzare Jimny Sierra. Se pune in vanzare automobilul Alto Lapin. Vanzarile de automobile ating cifra de 30 de milioane unitati la nivel mondial. Se pune in vanzare motocicleta Let s II Standard. Se pune in vanzare motocicleta VanVan200. Se incepe exportul de Chevrolet Cruze. Se pune in vanzare modelul de scuter de 650 de cc Sky Wave 650. Suzuki este actionar majoritar al companiei Maruti Udyog Limited, India. General Motors si Suzuki semneaza un accord prin care se va investi intr-o noua companie in Coreea. Se reorganizeaza compania indoneziana joint venture pentru motociclete si automobile. Se lanseaza barca de pescuit AGGRESOR 21.     
2003 - Suzuki este pe primul loc in topul vanzarilor la automobile mini in ultimii 30 de ani. Se lanseaza TWIN, primul automobil Hybrid mini cu doua locuri din Japonia. Se pune in vanzare in Japonia scuterul CHOINORI (la pret mic - 59,800 de yeni - aprox. 520 de Euro). Se lanseaza o versiune cu 4 roti a scuterului Senior Car, mai usoara, cu un pret mai mic, denumita ET4E.
2004 - Se lanseaza noul Swift cu diverse motorizari, cu design cu caracter european si motorizari moderne.
2007 - Se lanseaza SX4 care urmeaza trend-ul european care promoveaza autovehiculele de oras cu capacitati de AWD (tractiune integrala).


sursa: suzuki.ro

Marci auto

Categorii articole


Inca nu sunt imagini pentru acest articol --- Suzuki

Nici un videoclip pentru --- Suzuki

Inca nu sunt comentarii pentru articolul -- Suzuki
Fii primul care comenteaza acest articol!

Primele automobile fabricate in Romania

Istoria automobilului romanesc nu are, din pacate, prea multe file.Majoritatea romanilor considera Dacia ca fiind primul automobil fabricat in Romania. Unii stiu ca la sfarsitul anilor 1930 au fost asamblate in Bucuresti automobile Ford.Putini stiu insa ca in urma cu aproape 90 de ani, in 1908 lua fiinta la Arad fabrica de automobile MARTA. Din multitudinea de firme auto aparute in Europa Centrala, inaintea Primului Razboi Mondial, doar cateva au mai rezistat pana in zilele noastre:Steyr, Austro-Daimler, Puch, Raba, Pra

Istoria masinilor electrice

Intre anii 1832 si 1839 ( un se stie anul exact), Robert Anderson al Scotiei a inventat primul mijloc de transport electric. Un autovehicul electric, la scara mica a fost proiectat de de Profesorul Stratingh al Groningen, Olanda si a fost construit de asistentul sau Christopher Becker in 1835. Autovehicule electrice practice au fost inventate de americanii Thomas Davenport si Scotsmen Robert Davidson in jurul anului 1842. Ambii inventatori au fost primii ce au folosit baterii nereincarcabile. Francezul Gaston Plan