Intra in cont

Inregistrare
Ai uitat parola

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele stiri din domeniul auto si cu evenimentele istorice ale zilei!

Istoria marcii Plymouth

Da 8 Vizualizari: 27017

plymouth belvedereplymouth logoPlymouth (infiintat in 1928 - dizolvat in 2001) a fost o marca de automobile din Statele Unite, comercializata de Chrysler Corporation si DaimlerChrysler. Automobilele Plymouth au fost introduse pe 7 iulie, 1928. Era prima intrare a Chrysler Corporation in segmentul low-price (pret accesibil), care in acele vremuri era dominat de Chevrolet si Ford. Plymouth erau de fapt un pic mai scumpe decat competitorii sai, insa ofereau optiuni standard ca franele hidraulice cu extindere externa pe care competitia nu le oferea. Automobilele Plymouth erau la inceput vandute exclusiv prin reprezentantele Chrysler. Emblema includea o imortalizare a navei Mayflower care a acostat la Plymouth Rock. Oricum, numele marcii Plymouth venea de la Plymouth Binder Twine, nume ales de Joe Frazer pentru popularitatea sa printre fermieri.

Originile primului Plymouth poate fi urmarite in trecut pana la automobilele Maxwell. Cand Walter P. Chrysler a preluat controlul asupra gresit administratei companii de masini Maxwell-Chalmers la inceputul anilor 1920, a mostenit modelul Maxwell ca parte din pachet. Dupa ce a folosit facilitatile companiei pentru a ajuta crearea si lansarea automobilului Chrysler in 1924, a decis sa creeze un companion low-price. Asa ca pentru 1926 modelul Maxwell a fost reabilitat si rebranduit ca modelul "52" de la Chrysler. In 1928, modelul "52" a fost inca o data redesenat pentru a crea modelul Q Chrysler-Plymouth. Portiunea cu numele "Chrysler" a fost exclusa la introducerea modelului "U" Plymouth, in 1929.
In timp ce scopul initial al Plymouth era de a acoperi nisa sgmentului redus de piata, in timpul marii crize din 1930 masina ajuta semnificativ la asigurarea supravietuirii corporatiei Chrysler intr-un deceniu in care multe alte companii nu au reusit. Incepand in 1930, Plymouth erau vandute de toate cele trei divizii Chrysler (Chrysler, DeSoto si Dodge). Vanzarile Plymouth erau un punct luminos in acea perioada de criza, si pana la 1931 Plymouth s-a ridicat pe locul trei intre toate masinile.

In 1939 Plymouth a produs 417.528 automobile dintre care 5.967 erau roadster sau decapotabile in doua usi. Roadster-ul din 1939 a fost puternic scos in evidenta la expozitia Chrysler de la World Fair din 1939, fiind prezentata ca prima decapotabila produsa in masa cu hardtop pliabil. Includea o versiune a motorului Flathead Chrysler de 201 CID, 82 cp.

Marea parte a vietii sale, Plymouth a fost una din cele mai bine vandute marci de masini din America, alaturi de Chevrolet si Ford ("cele trei accesibile"). Plymouth chiar a surclasat Ford pentru o vreme in 1940 fiind a doua marca extrem de cunoscuta in Statele Unite.
Pe parcursul anului 1956, vehiculele Plymouth erau renumite pentru rezistenta, pret redus si mecanica. In 1957, tema de styling Forward Look a Chrysler a produs masini cu mult mai multe stilizari decat Chevrolet sau Ford, desi reputatia Plymouth avea de suferit pentru ca masinile erau predispuse la rugiona si neglijent asamblate. Datorita noului aspect "Forward Look", productia totala pe anul 1957 a crescut la 726.009, cu aproape 200.000 mai mult decat in 1956, reprezentand cea mai mare productie pentru Plymouth. Marca a introdus linia de modele Fury cu productie limitata in 1956 si ea beneficiind de design-urile vioaie "Forward Look".
 
Marca Plymouth si-a pierdut rapid pozitia pe piata la inceputul anilor 1960. Desi Plymouth a fost un lider in materie de aspect din 1957 pana in 1958, modelele sale din 1959 pana in 1962 erau stilizate insa nu au reusit sa atraga atentia publicului. Plymouth s-a gasit de asemenea in competitie cu divizia-sora Dodge, cand Dodge-ul full-size, mai ieftin, a fost introdus in 1960. Rambler si apoi Pontiac isi vor asuma apoi a treia pozitie in vanzari in ultima parte a deceniului. Plymouth a intrat intr-un declin din care nu isi va mai reveni complet vreodata.

Marca si-a recastigat pozitia sa pe piata cu introducerea modelelor din 1965, care au readus Plymouth la vehicule full-size si design mai clasic. Plymouth si-a recastigat traditionalul loc trei in cursa vanzarilor din 1971 si 1974, pentru inceput cu modelele sale cunoscute Valiant si Duster, dar ca marca Plymouth a fost cel mai greu lovita de necazurile financiare ale Chrysler de la sfarsitul anilor 1970. Deciziile de marketing au subtiat progresiv gama Plymouth in timp ce pentru marcile Dodge si Chrysler au adus modele noi; pana la 1979 gama Plymouth continea doar modelele domestic produse Volare si Horizon, si unele importuri Mitsubishi rabranduite.

Break-ul Reliant

In ciuda introducerii cunoscutelor modele ca Reliant-ul din 1981 si Voyager-ul din 1984, vanzarile Plymouth si productia au continuat sa scada. Astfel s-a creat extinderea ingineriei de marca sub care substantial identicele Dodge si Plymnouth erau vadute la preturi aproape identice, erozand ultima distinctie de piata a Plymouth si anuland motivele de a cumpara una in detrimentul celeilalte.
Majoritatea modelelor Plymouth ofereau de la sfarsitul anilor 1980 inainte, modelele Acclaim, Laser, Neon si Breeze erau versiuni de marca ale Chrysler, Dodge sau Mitsubishi. Chrysler a luat in considerare sa dea Plymouth-ului o varianta, care sa fie numita Acollade, din noua gama pentru 1993 full-size, platforma LH, dar a decis sa nu o aplice. Pana la sfarsitul anilor 1990, doar patru vehicule au fost vandute sub numele de Plymouth: Voyager/Grand Voyager minivan, Breeze, sedan de marime mijlocie, Neon, si Prowler, model sport care a fost ultimul model unic al Plymouth.
Dupa ce a intrerupt marca Eagle in 1998, Chrysler planuia sa extinda linia Plymouth cu un numar de modele unice inainte de fuziunea corporatiei cu Daimler-Benz AG. Primul model a fost Plymouth Prowler, un hot rod modern.
 
Modelul PT Cruiser a fost al doilea. Ambele modele aveau un aspect asemanator in partea din fata, care sugera ca Chrysler dorea un aspect retro pentru Plymouth. In momentul preluarii Chrysler de catre Daimler, Plymouth nu avea alte modele unice in afara de Prowler care nu se regasea in gamele Dodge sau Chrysler. Mai mult, in timp ce toti reprezentantii Plymouth vindeau si modelele Chrysler, multe reprezentante Dodge vindeau doar modele Dodge; ar fi creat mult mai multe probleme reprezentantelor sa renunte la Dodge decat la Plymouth. In consecinta, DaimlerChrysler a decis sa renunte la productie dupa o productie limitata de modele pentru 2001. Acest lucru a fost anuntat pe 3 noiembrie, 1999.

Ultimul model nou vandut sub numele de Plymouth a fost a doua generatie Neon pentru 2000-2001. PT Cruiser-ul a fost in ultima instanta lansat sub marca Chrysler, Prowler si Voyager fiind absorbite de asemenea de aceasta marca. Urmand ca model pentru 2001, neon-ul a fost vandut doar ca Dodge in Statele Unite, desi era valabil si sub marca Chrysler pe piata canadiana si pe alte piete. Plymouth Breeze a fost exclus in 2000 inainte ca Chrysler sa introduca restilizatele Dodge stratus si Chrysler Sebring Sedan din 2001.

Evenimente care au dus la decaderea Plymouth

*1960: Dodge a introdus mai mica si mai ieftina serie "Dart" care concura direct cu oferta Plymouth.
*1961/1962: Rambler si apoi Pontiac si-au asumat a treilea loc in topul vanzarilor de la sfarsitul anilor 1960.
*1962: vanzarile au scazut dramatic dupa introducerea unei linii cu aspect nepopular si modele de dimensiuni mici.
*1971: incapabil sa isi dezvolte propria linia de modele, englezescul Hilman Avenger este importat ca Plymouth Cricket, care este intrerupt la mijlocul anilor 1973 din cauza calitatii discutabile.
*1974: Dodge-ul Dart si Plymouth-ul Valiant sunt, pentru prima oara, diferite numai prin nume si detalii minore de aspect. Aspectul identic continua cu Dodge Aspen si Plymouth Volare si apoi cu toate modelele. Masina care intr-un final a devenit Chrysler Cordoba este atribuit Chrysler de la Plymouth. Ultimul an pentru Barracuda.
*1976: ultimul an pentru modelul Valliant/Duster. Primul an pentru modelul Volare.
*1977: este intrerupt modelul Gran Fury.
*1978: modelul de marime mijlocie Fury este intrerupt la sfarsitul anului.
*1979/1980: Chrysler face cateva sute de modele Dodge mai mult decat Plymouth pentru prima oara. Mai multe modele Plymouth decat Dodge vor fi facute pentru 1981 si 1982, dar de atunci au fost intotdeauna mai multe Dodge decat Plymouth.
*1980: este reintrodus Gran Fury produse la Newport. Ultimul an pentru Volare.
*1981: ultimul an pentru Gran Fury si SUV-ul Trailduster.
*1989: modelul Gran Fury de marime medie (in Canada, Caravelle) ca si modelul Reliant sunt intrerupte dupa acest an. Modelul Reliant este inlocuit cu Acclaim.
*1994: slab mediatizatul model Laser sport compact cat si cunoscutele modele Sundance si Colt au iesit din productie. Ele au fost inlocuite cu un singur model, Neon.
*1995: seria Plymouth este la cel mai scazut punct din istoria sa, doar 3 masini: Acclaim, Neon si Voyager/Grand Voyager. Numarul va creste la patru in 1997 odata cu introducerea modelului Prowler,dar nu va mai creste.
  *1996: Intr-o incercare de a face Plymouth sa scada, chrysler lanseaza restilizatul Voyager disponibil doar in modele de baza si medii. Toate imbunatatirile de pe modelul de varf Voyager sa gaseau acum pe Dodge Caravan.
*1999: restilizatul Neon 2000 devine ultimul nou model al marcii.
*2000: modelul mediu Breeze iese din productie. Este de asemenea ultimul an pentru Voyager minivan ca Plymouth. Toate modelele Voyager construite pentru in decembrie 1999 pentru anul 2000, cat si urmatoarele erau denumite Chrysler Voyage. In Canada, restilizatul Neon este vandut sub numele de Chrysler, lasand doar Voyager si Prowler in productie. Aproape cu 250.000 mai multe Dodge-uri decat Plymouth-uri au fost facute in acel an.
  *2001: ultimul an pentru Plymouth. Numai Neon ramane in seria Plymouth. Prowler devine Chrysler. Se renunta la Breeze din cauza incercarilor Chrysler de a inlocui sedanul Chrysler Sebring cu Chrysler Cirrus. PT Cruiser este lansat ca si Chrysler, desi initial era hotarat sa fie Plymouth. Ultimul Plymouth, un Neon, este asamblat pe 28 iunie, 2001.
 
In ultimi anii ai Plymouth, slaba mediatizare (in comparatie cu Chrysler si Dodge) a jucat un rol important in decaderea mercii.

Marci auto

Categorii articole


Inca nu sunt imagini pentru acest articol --- Plymouth

Nici un videoclip pentru --- Plymouth

Inca nu sunt comentarii pentru articolul -- Plymouth
Fii primul care comenteaza acest articol!

Istoria formulei 3000

Seriile GP2 sunt mai degraba o competitie "tanara" in cursele open-wheel, dar conceptul sau a fost implementat cu multi ani inainte ca, campionatul sa se prezinte in formatul curent. Stramosul Gp2 este faimosul Campionat Formula 3000, ce a fost creat de FIA ( Federatia internationala de automobile) in 1985 ca o confruntare finala pentru soferii ce vroiau sa intre in Formula 1. A fost calea perfecta de a face tranzitia din competitiile nationale de formule in cea mai importanta compet

Istoria curselor auto DRAG NASCAR

Este un fapt acceptat de catre istoricii curselor cu masini cum ca NHRA (Asociatia nationala a HotRod-urilor) si NASCAR impart aceeasi radacini in Statele unite, datand de la inceputul anilor 1930, desi a devenit sport legitim la scurt timp dupa razboi. Incluzand implicarea primilor hotrod-eri si masinilor de curse in contrabanda cu alcool, folosind profiturile obtinute din piata neagra a alcoolului pentru a cumpara masini noi si a le face sa mearga mai repede pe distante scurte. Practic, competitiile intre ei au