Intra in cont

Inregistrare
Ai uitat parola

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele stiri din domeniul auto si cu evenimentele istorice ale zilei!

Istoria marcii Moskvitch

Da 8 Vizualizari: 32363

moskvich 408moskvitch logo“Moskvitch” inseamana moscovit (locuitor al Moscovei) si este inainte de toate unul din brandurile comuniste care au facut istorie.
In anul 1930 era fondata Liga Constructorilor de Automobile Comunisti (AZLK - Avtomobilny Zavod Imeni Leninskogo Komsomola), cea care a fost responsabila in mare parte de dezvoltarea industriei auto sovietice. Fabrica care mai tarziu va produce Moskvitch era o simpla subsidiara a intreprinderii GAZ.
Primul model produs, denumit simplu “10′, a iesit pe portile fabricii in anul 1939 cu un design modificat de liderii comunisti ai vremii. Se spune ca Stalin ar fi ordonat ca masina sa aiba numai doua usi si elemente minime de design, pentru a nu creste costurile de fabricatie.
Al Doilea Razboi mondial a afectat productia, fabricile mecanice rusesti fiind trecute pe productie de armament.

In anii postbelici, rusi au furat o intreaga fabrica Opel din Brandenburg, Germania iar uzina denumita acum MZMA (Moskovsky Zavod Malolitrazhnykh Avtomobiley) a trecut la productia modelului Moskvitch 400, bazat pe Opelul Kadett.
Rusii au furat fabricile din Germania si Europa de Est cu tot cu specialisti, care se vedeau nevoiti sa faca o alegere cat se poate de nedreapta. Cine nu se conforma, fie era ucis fie era deportat in Siberia.

In anul 1956 era fabricat un nou model care ar fi trebuit sa tina pasul cu vremurile insa motorul de 1.2 litri si 35 de cai putere, conceput de nemtii in perioada interbelica nu mai putea face fata concurentei europene.
Automobilul cu numai trei viteze a fost inlocuit ceva mai tarziu, cu modelul 407 ce beneficia de un motor de 45 cai putere cu chiuloasa din aluminiu conectat la o cutie de viteze cu patru trepte. Au fost produse de asemenea variante cu tractiune 4×4 si variante break insa numarul acestora a fost de numai 12000 de unitati.

Un model revolutionar pentru anii ‘60 in Uniunea Sovietica a fost Moskvitch 408. Acesta avea un motor fabricat intr-o uzina din orasul Ufa, ce avea ca activitate principala productia de motoare pentru avioane.
Pentru inceput inginerii auto sovietici au montat pe noul autoturism un motor de 1360cc pentru al inlocui ceva mai tarziu cu un motor mai puternic de 1500cc. In traditia comunista un autoturism ce beneficia de un alt motor avea implicit si o alta denumire.
Moskvitch 412 cu motorul sau puternic inspirat de propulsoarele BMW din anul 1961a fost fabricat pana in 1986 cu modificari minore aduse designului. Modelul 412 a fost produs si in fabrica de armament din Izhevsk.
Moskvitch s-a implicat si in cursele de automobilism insa succesul sau a fost inregistrat doar pe plan local, acolo unde numarul concurentilor era limitat. Varianta de curse “404′ era derivata din acelasi model 400 dar cu un motor ce era alimentat prin patru carburatoare.

In anul 1951 ingierul I. Gladilin a realizat un automobil special proiectat pentru curse, cu motorul derivat din varianta de serie.
Pentru inceput rusii au reusit sa scoata 70 de cai putere dintr-un motor de 1100cc care permitea “bolidului” sa se deplaseze cu o viteza maxima de 190km/h. Motorul era alimentat de asemenea de 4 carburatoare imprumutate de la motocicletele Izh-49, carburatoare proiectate pentru motoarele in doi timpi dar folosite din lipsa de fonduri pentru prototipurile ce participau la curse. Un proiect mai serios a fost pus in practica in anii ‘60, atunci cand inginerii rusi au realizat o masina de formula 1.
In 1965 Moskvitch a inceput lucru la un proiect care avea sa arate ca se poate face lucruri de calitate daca inginerii si proiectantii au mana libera. Motorul pe care acestia l-au proiectat avea, pe hartie cel putin, 8 cilindri si 200 de cai putere la 10500 de rotatii pe minut.
Tot in perioada de aur a brandului Moskvitch, inginerul Igor Aleksandrov Gladilin, a creat autoturismele de teren 415 si 416 cu motoare de 1360cc si 40 de cai putere. Din motive financiare proiectele nu au fost puse in productia de serie mare.

Moskvitch era o masina universala la fel ca si Lada, cu acelasi motoare si elemente de rulare trebuiau produse diverse variante care sa ajute la dezvoltarea economiei sovietice.
Modelele PT Van ce trebuiau fabricate la Erevan, Armenia (parte a Uniunii Sovietice pe atunci) in anii 1964-1965 de institutul de design VNIITE aveau motorul de Moskvitch plasat transversal in partea din spate si elemente de caroserie din plastic pentru reducerea costurilor.

Aleko (2141) a fost un autoturism modern prezentat publicului in anul 1986, fabricat in Uniunea Sovietica intre 1988 si 2000 atunci cand compania rusa a fost declarata falimentara.
Automobilul era o copie a modelului francez Simca 1307, denumit Chrysler Alpine pe piata din Marea Britanie si Noua Zeelanda.
Fiind o copie a unei masini occidentale, modelul se bucura de solutii tehnice mai performante.
Coeficientul aerodinamic era de numai 0.34, transmisia puterii era directionata catre rotile din fata iar suspensiile erau de tip MacPherson pe fata si cu bara de torsiune pe spate. 

Marci auto

Categorii articole


Inca nu sunt imagini pentru acest articol --- Moskvitch

Nici un videoclip pentru --- Moskvitch

2 comentarii pentru articolul -- Moskvitch
 • avatar
  constantin 2012-07-04 21:08:28

  dobitocule, rusii au luat despagubiri de razboi nu au furat ! ai cunostinta de jaful si distrugerile facute de invadatori pe teritoriul URSS ?

 • avatar
  Gabriel 2013-05-08 14:20:36

  @ constantin cu c mic
  In primul rand,foloseste un limbaj decent! Iar in al doilea rand "despagubirea de razboi" au folosit-o rusii ca scuza pentru a justifica furtul.

Istoria curselor auto DRAG NASCAR

Este un fapt acceptat de catre istoricii curselor cu masini cum ca NHRA (Asociatia nationala a HotRod-urilor) si NASCAR impart aceeasi radacini in Statele unite, datand de la inceputul anilor 1930, desi a devenit sport legitim la scurt timp dupa razboi. Incluzand implicarea primilor hotrod-eri si masinilor de curse in contrabanda cu alcool, folosind profiturile obtinute din piata neagra a alcoolului pentru a cumpara masini noi si a le face sa mearga mai repede pe distante scurte. Practic, competitiile intre ei au

Inceputurile liniilor de asamblare auto

Inceputurile liniei de asamblare. Pe la inceputurile anilor 1900, masinile pe benzina au inceput sa depaseasca in vanzari celelalte autoturisme. Piata pentru automobile economice crestea si nevoia pentru productia industriala isi facea simtita prezenta. Primi fabricanti de autoturisme a fost Franta : Panhard & Levassor (1889) si peugeot ( 1891). Prin fabricanti de autovehicule ne referim la constructori ai intregului vehicul pentru vanzare si nu doar la inventatorii motoarelor ce au experimentat doar pent