Intra in cont

Inregistrare
Ai uitat parola

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele stiri din domeniul auto si cu evenimentele istorice ale zilei!

Istoria marcii Jeep

Da 8 Vizualizari: 31514

jeep wranglerjeep logoIn anul 1939 realizarea unui vehicul militar universal devenise o cerinta stringenta. Din aceasta nevoie s-a nascut Jeep-ul si, odata cu el, o serie de povesti si istorioare. Vehiculul patratos a facut fata cu succes in 3 razboaie, fara a mentiona intensa sa folosire in scopuri civile. Jeep-ul s-a dovedit a fi un vehicul eficient si robust, devenind simbolul american in eforturile de razboi, nici un obstacol nereusind sa-l opreasca. Jeep-ul a reprezentat pentru transportul terestru ceea ce a insemnat avionul pentru transportul aerian.

Istoria Jeep-ul e portretizarea ingineriei americane. In 1939 armata americana dorea inlocuirea motocicletelor si a vehiculelor invechite aflate in uz. Dorea ceva care sa se ridice la nivelul standardele militare. De altfel a fost intocmita si o lista a cerintelor ce trebuiau indeplinite de un asemenea vehicul. De exemplu vehiculul trebuia sa aiba o capacitate de incarcare de 272 kg, ampatamentul nu trebuia sa depaseasca 191 cm, inaltimea sub 92 cm, trebuia sa aiba o forma rectangulara, sa aiba tractiune integrala, greutatea sa totala nu trebuia sa depaseasca 544 kg.

Din 135 companii invitate sa participe la concurs, doar 3 au raspuns. E vorba de Ford Motor Company, Willys-Overland si American Bantam Car Company. Bantam a fost cea mai prompta, ea prezentandu-si planurile pentru vehicul in numai 5 zile. Willys a intarziat cu planurile sale, modelul propus costand mai mult.

Contractul initial, de 70 de Jeep-uri, a fost acordat Companiei Bantam. Insa, in momentul testarii, modelul lor s-a dovedit un esec. Cel de-al II-lea razboi mondial izbucnise deja in Europa, astfel incat au fost acceptate modelele propuse de celelalte 2 companii. Cel al companiei Willys s-a dovedit a fi cel mai bun, urmat de prototipul celor de la Ford si apoi de Bantam. Era insa o problema, vehiculul realizat de Willys cantarea mai mult decat era trecut in specificatiile armatei. Inginerii de la Willys au dezmembrat masina, au subtiat tablaria iar aproape 5 kg de vopsea au fost date jos. La o noua cantarire avea cu aproape 2 kg mai putin decat cereau standardele. Modelul Willys era de acum universal, insa trebuia sa foloseasca unele componente ale Ford si Bantam.

In iulie 1941 armata era gata sa produca un numar mare de vehicule 4X4, Willys obtinand contractul pentru 738,74$ de masina.

Numele de Jeep are deasemenea o istorie interesanta. Se spune ca numele vine de la modelul propus de Ford, de "general purpose vehicle". De aici si initialele "Gee Pee", initiale care s-au transformat in "Jeep", undeva dincolo de liniile de lupta. O alta varianta sustine ca numele vine de la Eugene the Jeep, unul din personajele desenului animat "Popeye".

Cuvantul "jeep" era folosit in armata cu mult inaintea aparitiei vehiculului respectiv si avea mai multe intelesuri, de la "soldat lenes" la "unealta/piesa nefolositoare".

Jeep-ul lui Willys a devenit, in timpul celui de-al II-lea razboi mondial, un adevarat simbol al SUA. Imaginea sa suprasaturase documentarele acelui moment, documentare privind eliberarea Europei. Jeep-ul nu a fost un simbol al tehnologiei superioare ci, mai degraba, simbolul curajului spiritului american.

In 1945, 660.000 de Jeep-uri abia iesite din fabrica au participat pe fronturile din Asia, Africa si Europa. Multe dintre ele au ramas acolo si, dupa razboi, componentele lor au fost integrate altor vehicule. Oriunde a ajuns, Jeep-ul a fost considerat o masina de folosinta generala. A fost folosit pe post de ambulanta, tractor, masina de cercetare, in functie de nevoia posesorilor.

Dupa razboi Jeep-ul si-a gasit rostul si in viata civila, fiind folosit mai ales pe timp de iarna, la munca cimpului, la transportul corespondentei. Primul model cu destinatie civila a fost lansat in 1945 si s-a numit CJ (Civilian Jeep).

Pe data de 19 martie 1952 a fost produs Jeep-ul cu numarul 1 milion.
Marca Jeep a fost vanduta de Willys corporatiei Kaiser iar mai apoi, in 1970, companiei American Motors pentru ca astazi, din anul 1987, Chrysler sa fie proprietarul sau.
Astazi traditia Jeep este continuata de modele precum Wrangler, Grand Cherokee. 

Marci auto

Categorii articole


Inca nu sunt imagini pentru acest articol --- Jeep

Nici un videoclip pentru --- Jeep

Inca nu sunt comentarii pentru articolul -- Jeep
Fii primul care comenteaza acest articol!

Inceputurile liniilor de asamblare auto

Inceputurile liniei de asamblare. Pe la inceputurile anilor 1900, masinile pe benzina au inceput sa depaseasca in vanzari celelalte autoturisme. Piata pentru automobile economice crestea si nevoia pentru productia industriala isi facea simtita prezenta. Primi fabricanti de autoturisme a fost Franta : Panhard & Levassor (1889) si peugeot ( 1891). Prin fabricanti de autovehicule ne referim la constructori ai intregului vehicul pentru vanzare si nu doar la inventatorii motoarelor ce au experimentat doar pent

Istoria curselor auto DRAG NASCAR

Este un fapt acceptat de catre istoricii curselor cu masini cum ca NHRA (Asociatia nationala a HotRod-urilor) si NASCAR impart aceeasi radacini in Statele unite, datand de la inceputul anilor 1930, desi a devenit sport legitim la scurt timp dupa razboi. Incluzand implicarea primilor hotrod-eri si masinilor de curse in contrabanda cu alcool, folosind profiturile obtinute din piata neagra a alcoolului pentru a cumpara masini noi si a le face sa mearga mai repede pe distante scurte. Practic, competitiile intre ei au