Intra in cont

Inregistrare
Ai uitat parola

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele stiri din domeniul auto si cu evenimentele istorice ale zilei!

Ford Mustang

Da 8 Vizualizari: 25297

ford mustang shelbyIn anii 60 era inca greu de intrevazut schimbarea care va veni in caracterul masinilor americane. Marile limuzine cromate sclipeau orbitor si defilau maiestuos prin fata admiratorilor. Totusi, un om cu o intuitie geniala a simtit ca tanara generatie rebela de americani nu mai dorea automobilele parintilor. Dupa cum se vede, ideea este exploatata in continuare si dupa 30 de ani.

Lee Iacocca era pe pe atunci vice-presedinte al lui Ford Motor Company si, in ceasta calitate, a sustinut din rasputeri proiectul unui automobil sport deosebit. Silueta simpla, cu mai putin crom pe ornamente decat se obisnuia, cu capota lunga si spatele scurt a fost elaborata de catre departamentul de design al firmei. Lucru mai putin obisnuit pentru un produs tehnic, inginerii au fost pusi in fata caroseriei si li s-a cerut sa gaseasca solutii necesare pentru a face din acel model o masina functionala. Mai tarziu, din cauza manierelor sale neconventionale, Lee Iacocca a fost concediat de Henry Ford II... si, angajat apoi la Chrysler, a reusit o spectaculoasa redresare a firmei, care avea serioase dificultati. Dar sa nu anticipam. Pe data de 17 aprilie 1964 nu mai putin de 29 milioane de telespectatori de pe intreg teritoriul Statelor Unite au putut admira noul Ford Mustang pe micile ecrane. 24 de ore dupa aceea Ford primise deja 22.000 de comenzi. Un dealer de pe coasta de Est ar fi scos la licitatie singurul exemplar pe care il avea la dispozitie. Inca de la lansare Mustang promitea.
Daca stilul remarcabil al masinii a sedus pe loc o gramada de clienti,partea mecanica era punctul discutabil al lui Mustang. Motoarele care puteau echipa automobilul erau un "6 in linie" de 2,7 litri(101CP) si un imens V8 american cu capacitatea de 4,2 litri (164CP). Pana la sfarsitul anului 1964, gama a fost completata cu inca trei variante ale unui mare motor V8 de 4,7 litri, cu puteri de 200,225 si 271 CP. Din pacate puntile si suspensiile, preluate integral din banca de organe de serie a firmei Ford, nu asigurau o tinuta de drum corespunzatoare cu pretentiile spotive ale masinii. Nici cei patru tamburi ai instalatiei de franare nu se puteau achita ireprosabil de sarcina ce le revenea. Pacat, pentru ca sasiul conceput de specialisti de la Ford era usor si rigid, exact cum trebuia. Sa nu uitam, insa, ca Mustang era un automobil de strada, iar in acest domeniu se comporta onorabil. Dar concesiile facute la eficienta partii mecanice au limitat costurile de productie, de unde a rezultat un pret de vanzare deosebit de atraciv:25.000$, adica aproape jumatate din pretul unui Chevrolet Corvette, concurentul direct al Mustang-ului.
Actualul model Mustang este o masina evident sportiva, a carei conceptie are la baza experienta fostei generatii. Ceea ce nu s-a facut atunci, s-a facut mai tarziu. Ford propune in prezent un Mustang cu stil fin, interior bine finisat, dar nu opulent si echipament complet. Ca si in 1964, sunt disponibile doua tipuri motoare, un V6 de 3,8 litri(147CP)si doua variante V8, cu aceeasi capacitate de 5 litri,dar puteri de 218 sau 240 CP. Greutatea sa mare il situeaza definitiv si fara urma de indoiala in categoria masinilor de turism.
Deci "calul salbatic" era salbatic numai in aparenta. Sa fie, oare,  acest aspect o slabiciune tipic americana? Industria cinematografica de la Hollywood a produs mii de eroi, adevarati numai in filme. In cateva roluri a fost distribuit si Mustang-ul. Steve McQueen, in filmul "Lt.Bullitt", la bordul unui coupe fastback, a turnat o urmarire ramasa ca referinta in istoria filmelor de actiune. James Bond, intre Aston Martin DB5 si Lotus Esprit, a incercat si el un Ford Mustang. In Franta, la Saint Tropez, un anumit jandarm(Louis de Funes) a amendat-o pe vaduva colonelului, care depasea viteza legala cu un Ford Mustang. Iar in filmul "Un barbat si o femeie", Jean-Louis Trintignant a beneficiat de sprijinul unei terte prezente tot un Mustang. Si o situatie mai putin fictiva :Bill Clinton, viitor presedinte, isi cumparase tot un Mustang decapotabil din 1967.
La Ford, factorii competenti si-au dat seama ca Mustang avea nevoie, pentru a-si sustine cariera, de o imagine sportiva. Astfel, urmarindu-se ameliorarea comportamentului rutier al masinii, in 1965 a fost propus un kit GT, care oferea suspensii imbunatatite, bara antiruliu, directie cu demultiplicare mai scurta si un set de discuri de frana. Cunoscutul preparator al masini de curse Caroll Shelby a prezentat in acelasi an varianta GT350, care dezvolta 306CP. Doi ani mai tarziu, au aparut inca doua versiuni produse de autorul citat:GT500 (340CP) si GT500KR(400CP). Mustang-urile lui Caroll Shelby au reusit sa invinga in campionatul masinilor de turism modificate (NASCAR) in 1965, 1966 si 1967. In Europa, specificul competitiilor nu prea lasa loc unei astfel de masini. Totusi, in 1964 Mustang s-a impus la categoria "Turism"a turului Frantei. Pilotul Jacky Ickx, de asemenea, si-a inceput cariera la Mustang.
Totusi, Ford Mustang s-a aratat a fi un foarte reusit coupe de turism. Succesul sau de proportii confirma fara drept de apel acest lucru. Numai ca "viata sedentara" a avut in timp unele consecinte. Bunaoara, pentru a atrage si alti clienti, in 1968 a fost prezentata o varianta mai luxoasa, mai grea si mai putin sportiva. Stilul caroseiei recurge la unghiuri ascutite, bune sa faca impresie, dat lipsite de rafinamentul stilistic initial. Conform opiniei cunoscatorilor, autenticele Mustang sunt numai cele de dinainte de 1968.


Categorii articole

Galerie foto pentru articolul --- Ford Mustang

Video pentru articolul --- Ford Mustang

Inca nu sunt comentarii pentru articolul -- Ford Mustang
Fii primul care comenteaza acest articol!

Istoria formulei 3000

Seriile GP2 sunt mai degraba o competitie "tanara" in cursele open-wheel, dar conceptul sau a fost implementat cu multi ani inainte ca, campionatul sa se prezinte in formatul curent. Stramosul Gp2 este faimosul Campionat Formula 3000, ce a fost creat de FIA ( Federatia internationala de automobile) in 1985 ca o confruntare finala pentru soferii ce vroiau sa intre in Formula 1. A fost calea perfecta de a face tranzitia din competitiile nationale de formule in cea mai importanta compet

Istoria automobilului

Inca din cele mai vechi timpuri, omul a cautat metode prin care sa poata transporta diferite materiale sau hrana de la distante mult mai mari. Astfel, el a construit, folosindu-si inteligenta cu care este inzestrat, diferite mijloace de transport, de la cele mai rudimentare, atingand apogeul in sec. al XIX-lea, odata cu inventia automobilului. istorie automobil. Prima constructie considerata vehicul, in sensul de constructie destinata transportului a fost targa purtata de oameni. Apoi, aceasta a evoluat, deoarece omul a ajun