Intra in cont

Inregistrare
Ai uitat parola

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele stiri din domeniul auto si cu evenimentele istorice ale zilei!

Austin Healey 100 4 BN1

0 12 mai 2010
Da 8 Vizualizari: 12934

austin healeyAustin Healey 100/4 BN1
Cand o persoana obtine la 16 ani brevetul de pilot de la Royal Air Force, cu siguranta ca existenta sa va fi, in continuare , spectaculoasa.
Donald Healey, unul dintre acei englezi dinamici din fire si cu initiativa, era pasionat de automobilele sportive. El a sesizat o nisa de piata libera, intre modestul MGT si aristocraticul Jaguar XK 120, tocmai potrivita pentru ceea ce vroia el sa faca.
Pentru ca noul roadster sa nu aiba un pret piperat, Donald Healey a ales o parte mecanica de la un model de serie:Austin A 90 Atlantic. Trenul de rulare era tot de origine Austin, instalatia de franare includea componente Girling, iar sasiul si caroseria din aluminiu specifice masinii au fost executate de Tickford. Aceasta adunatura promitea caracteristici interesante,  insa avea sa pastreze pentru totdeauna amprenta imperfectiunii. Se pare ca lumea a pareciat la Healey chiar si acest aspect.
De elaborarea stiului masinii s-a ocupat designerul Gerry Coker, aspectul acesteia devenind unul dintre punctele forte de atractie pentru clientela. In elaborarea proiectului a foat antrenat si Geoffrey Healey, fiul lui Donald Healey.
Primul exemplar numit Healey 100, a fost prezentat in 1952. John Bolster, de la revista Autosport, a fost invitat sa testeze masina, Donald Healey incercand astfel sa atraga atentia publicului. Pe o sosea din Belgia, intre orasele Osdente si Jabbeke, in conditii de trafic obisnuite, Bolster a reusit sa obtina media orara de 171km/h. El a ramas placut impresionat de performante, insa a remarcat ca modul in care reactioneaza masina la comenzi cere o mana forte, care sa stie sa o struneasca. Cutia de viteze avea patru trepte, prima avand o demultiplicare foarte scurta. De altfel, cele mai bune acceleratii s-au obtinut plecand de pe loc cu treapta a doua. Modelel de serie produse ulterior aveau sa fie dotate cu cutii de viteze cu treu trepte. Un pilot obisnuit cu directia lui Healey si cu raspunsul brutal al acceleratiei este in masura sa puna in valoare performantele oferite de motor.
Greutatea redusa a vehiculului, de numai 987 kg, facilita obtinerea unor performante bune pentru acele vremuri, dar nu se putea spune ca Healey are un comportament sportiv riguros.
In vederea expunerii masinii la Salonul de la Londra, jantele din tabla ambutisata au fost inlocuite cu jante tip sport, cu spite. Healey-ul a venit pe propriile roti, trecand de pe strada direct in standul de expunere. Motorul nici nu apucase bine sa se raceasca si iata, unul dintre vizitatorii care admirau deja automobilul, a fost sedus de frumosul roadster. Pe loc, el a decis sa se implice in chestiune. Sir Leonard Lord, patron al lui British Motor Corporation, din care facea parte si firma Austin, s-a aratat dispus sa-l ajute pe D. Healey la industrializarea masinii. Cei doi au batut palma si, spre surprinderea vizitatorilor salonului, placuta de langa masian pe care scria Healey a fost inlocuita cu o alta, pe care era scris Austin Healey. Incepand din februarie 1953 roadstere-le  rebotezate Ausin Healey BN1, au intrat in fabricatie la uzinele HEaley, din Warwick, unde s-a fabricat o prima serie de 20 de bucati. Ulterior, datorita cererii foarte mari de pe piata, o alta linie de montaj si-a inceput activitatea in luna mai la Longbridge. Dupa referintele interne ale firmei, indicativul BN1 se descifreaza astfel" litera B reprezenta un motor cu cilindree intre 2 si 3 litri, N era codul caroseriilor cu doua locuri, iar cifra 1 arata ca era vorba despre prima varianta produsa.
Leonard Lord a vrut sa faca din Healey un vector de imagine al lui Austin, el solicitand pregatirea catorva exmplare pentru competitii. Stabilitatea in curbe a fost ameliorata, insa masina cerea in continuare vigilenta din partea pilotului. healey era  si puterea mare a motorului, daca nu era bine dozata din acceleratie, ducea la pierderea aderentei de catre rotile motoare, urmata de dera[aje surprinzatoare, greu de controlat. Din aceste motiv Pat Moss, sora lui Stirling Moss, a poreclit acest roadster "porcul". Doua Healey au concurat la Mille Miglia, insa fiabilitatea cutiei lor de viteze le-a tradat, ambele masini fiind consranse sa abandoneze. participand si la celebrele "24 de ore de la Le mans", nici unul din cele doua exemplare de Austin Healey nu s-a impus, dar au reusit sa termine cursa pe locurile 12 si 14. Chiar daca aceste rezultate nu au nimic senzational, meriat amintit faptul ca masinile de la Le Mans, au fost doua modele strict de serie, de la care nu fusesera demontate nici  barele de protectie. Astfel, Healey avea din nastere un pronuntat caracter sportiv:motor puternic, suspensie joasa, greutate redusa, interior spartan. Usile se deschideau pe dinauntru, prin tragerea unui snur, iar demarorul era actionat prin apasarea unui buton. Caldura degajata de motor se transmitea in habitaclu si, in regim de conducere sportiv, devenea aproape insuportabila.
Austin Healey a fost bine primit pe piata, intre anii 1953 si 1955 fiind fabricate 10.688 exemplare.

Fisa tehnica Austin Healey 100/4 BN 1.
Motor: 4 cilindri in linie;
Cilindree: 2.660 cmc;
Alezajxcursa:87.3x111.1 mm;
Compresie:7,5:1;
Putere maxima:90Cp la 4.000 rpm;
Racire cu circuit etans cu lichid;
Alimentare cu doua carburatoare SU HS 4.
Transmisie:cutie manuala cu 3 trepte, arbore cardanic, punte spate motoare;
Lungime:3.836 mm;
Latime:1.537 mm;
Inaltime:1.257 mm;
Ampatament:2.286 mm;
Greutate:987 kg;
Acceleratia de la 0 la 100 km/h:10.8 secunde;
Viteza maxima:171 km/h.


Categorii articole

Galerie foto pentru articolul --- Austin Healey 100 4 BN1

Video pentru articolul --- Austin Healey 100 4 BN1

Inca nu sunt comentarii pentru articolul -- Austin Healey 100 4 BN1
Fii primul care comenteaza acest articol!

Istoria formulei 3000

Seriile GP2 sunt mai degraba o competitie "tanara" in cursele open-wheel, dar conceptul sau a fost implementat cu multi ani inainte ca, campionatul sa se prezinte in formatul curent. Stramosul Gp2 este faimosul Campionat Formula 3000, ce a fost creat de FIA ( Federatia internationala de automobile) in 1985 ca o confruntare finala pentru soferii ce vroiau sa intre in Formula 1. A fost calea perfecta de a face tranzitia din competitiile nationale de formule in cea mai importanta compet

Istoria automobilului

Inca din cele mai vechi timpuri, omul a cautat metode prin care sa poata transporta diferite materiale sau hrana de la distante mult mai mari. Astfel, el a construit, folosindu-si inteligenta cu care este inzestrat, diferite mijloace de transport, de la cele mai rudimentare, atingand apogeul in sec. al XIX-lea, odata cu inventia automobilului. istorie automobil. Prima constructie considerata vehicul, in sensul de constructie destinata transportului a fost targa purtata de oameni. Apoi, aceasta a evoluat, deoarece omul a ajun